EDREMİT KÖRFEZİ’nden TÜRKİYE’ye bir nefes

Bir yandan orman yangınları, doğal alanların talanları sürüp giderken bir yandan da kalanları yokolmasını engellemek ve gerek bulunduğu çevreye değer katmak gerekse memleket ekonomisine canlılık getirmek amacıyla çok güzel çalışmalar oluyor.
İzmir dışına çıktığım zaman ülkemin pek çok yerinde bunları kendi gözlerimle görüyor, yaşıyorum… Ve umutlarım gün be gün artıyor ve mutluluğum…
Bunlardan biri de uzun yıllardır kamuoyunun gündeminde olan Kaz Dağları’nın yeraldığı Edremit ilçemizde.
Yıllardır Kaz Dağları için mücadele eden, bu uğurda hapis yatan ve hâlâ davaları süren Murat Ceylan ve arkadaşları öncülüğünde Edremit’te Türkiye’ye örnek olabilecek bir çalışma başlatıldı.
Basında yer almasa da bu çalışmalar biz sesimiz çıktığınca duyurmaya çalışacağız. Hiç olmazsa kulaklara su kaçıracağız diyelim…
Ve bu mücadelede büyük emekleri olan Murat Ceylan’ın düşlerini, önümüzdeki günlerde yapacaklarını onun kaleminden sizlere aktaralım.
Her zaman için biz de bazı şeyleri gerçekleştirme aşamasında bir söz söylerim kendime…
GERÇEKLEŞTİREMEYECEĞİMİZ ŞEYLERİ HAYAL ETMEYİZ, HAYAL ETTİYSEK GERÇEKLEŞTİRİRİZ…
Eminim, Murat Ceylan ve arkadaşları da bu hayallerin daha doğrusu düşlediklerinin – düşündüklerinin hepsini gerçekleştirecekler…
Ve bizler de sonuna kadar onların yanında olacağız…

————————

Ülkemiz ve Bölgemiz Kamuoyuna…

EDREMİT KÖRFEZİ DOĞAL YAŞAM, SPORTİF ve SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM MASTER PLANI

#EdremitKörfezi2020 Murat Ceylan

“GİRİŞ”
1- Edremit Körfezi 2020 sürdürülebilir turizm, sportif ve doğal zenginliklerimizi koruma master planı çerçevesinde; Tüm Kazdağları ve çevresi adına, doğal, sportif yaşam ve sürdürülebilir turizm temalı, tamamen yeniliklere açık bir bölgesel imaj yenileme çalışması hazırlanacaktır. Bu çalışma içeriğinin alt maddeleri ve amacı, tüm bölge kamuoyu ile paylaşılarak, master planımız bölgemizdeki tüm kamu ve sosyal yapılanmaların; interaktif katılımına ve birlikte hareket etmelerine, açık olacaktır.

1/1 Bölgesel imaj yenilemesi en öncelikli maddemiz olacaktır. Aksi durumda Kazdağlarını ve Kazdağları turizmini, tarımsal ürün pazarlarımızı ve en önemlisi bu eşsiz bölgemizin; toplumsal mahalli kültürlerini, tamamen kaybedeceğiz. Bu durum, karşımızdaki en ağır yaralı ve en acil şekilde çözüm bulunması gereken, ilk öncelikli konudur. Bizler “Kazdağları hakkında sürekli ve kasıtlı olarak çıkartılan; “ Kıyamet Haberleri ” ne karşın, kendi doğal, kültürel ve sportif zenginliklerimizi, kaliteli sportif ve turizm tesislerimizi ön plana çıkartamazsak! Maalesef yakında madencilerin, hes ve tüm benzeri kartellerin istediği ve nihayetinde tüm toplumun zihinlerine yerleştirdiği; “ Doğası tamamen bitmiş, her yerinden zehirler akan, her bölgesinde yeni madenler kurulan, tarımsal alanları zehirli sularla sulanan, zeytininden – zeytinyağına kadar, zehir taşıyan, metruk bir Kazdağları imajı… “ Maalesef, bu eşsiz coğrafyanın, sonu olacaktır…” Bizler bu turizm master planı ile yukarıda yazılı olan tüm bu olumsuz imajı sonlandıracak ve kamuoyuna kasıtlı olarak yayılan böylesine planlı olumsuzlukları, tüm insanların zihinlerinden sileceğiz.

2- Proje kapsamında tüm Kazdağları ve körfez hattının; Yeni bir doğa sporları haritası, Bir sağlık turizmi ve bir kültür turizmi haritası hazırlanarak, tüm bu haritaların; alanında uzman kimselerce rotalandırılmalarının yapılması, planlanmaktadır.

2/2 Kazdağları ve körfez hattı turizm haritalarımızın pozitif enerjisi, bütünlüğü, önemi ve aciliyeti, turizm master planımızın 2 – numaralı maddesidir. Bu madde gereğince, tüm bölge kamu, köy – mahalle yöneticilerinin, sosyal ve kültürel derneklerin ve bölge turizm yatırımcılarının katılacağı, bir “Beyin Fırtınası “ toplantısı yapılarak, bu master planının ve alt maddelerinin kamuoyuna açıklanması amaçlanmıştır.

3- Son yıllarda turizm gelirlerinde önemli oranda kayıplar yaşayan, Kazdağları ve körfez bölgesi esnaflarına, turizm – tesis yatırımcılarına ve bölge halkına yönelik; ” Gelecek sezonlara hazırlık” temalı Moral ve motivasyon çalışmasına acilen başlanacak, bölge insanlarının, yatırımcılarının ve kamu yöneticilerinin aktif katılımıyla hazırlanacaktır. Doğa, spor ve sağlıklı İnsan temalı yeni fotoğraf çekimleri ve video klip içerikleri hazırlanacak, bölgemiz tüm dünya gündeminde tamamen bir “Sportif, kültürel ve doğal zenginlikleri ön plana çıkartılarak; pozitif enerji ve sağlıklı yaşam bölgesi haline getirilecektir.” Bu başlıkta yine tüm kamu yöneticilerimizin, mahalle yöneticilerinin, sosyal ve kültürel derneklerin ve bölge turizm yatırımcılarının; interaktif katılımıyla hayata geçirilecektir.

4- Turizm master planı içerisinde tüm bölge tarımına yönelik karma köylü – kentli birliktelikleriyle; örnek tarımsal çalışmalar teşvik edilecek, mevcut tarımsal uygulama alanlarına destek verilecek, kullanılmayan şahsi veya kamusal alanlarının, bu amaçla tarım gönüllüsü insanlarımıza tahsisine yardımcı olunacaktır. Dünyada pek çok örneği bulunan ve ülkemizdeki ilk örnekleri, başarıyla yaşam bulan böylesi tarımsal organizasyonların, bölgemizde de acilen hayata geçirilmesi; gerek bölge tarımımız, gerekse köylü – kentli insanlarımızın, temiz ve sürdürülebilir tarıma yönlenmelerine aracı olacaktır. Halen Kazdağları ve Edremit körfezinin mevcudiyetini koruyan onbinlerce dönüm verimli ve temiz tarımsal arazisi, onlarca temiz – içilebilir akarsuyu bulunmaktadır. Yine bu madde içeriğinde kalıcı ekopazarların kurulması ve bölgemizin doğal ürünlerinin, ülke ve Avrupa pazarına, tek bir kamusal marka adı altında, sunumu amaçlanmıştır.

Bizler yukarıdaki bu master planını; Bölgemizi doğal yaşamın, sporun, sağlıklı besinlerin başkenti haline getirmek ve hep beraberce

“ Kazdağları kadar temiz ve köklü, körfez kadar bilge ve berrak… Türkiye’nin en sportif ve en sağlıklı turizm coğrafyasına, hoşgeldiniz. “ Diyebilmemiz için, kaleme aldık ve bu anlamlı projeyi hayata geçirmek adına, yola çıktık.

Bu zorlu ve tamamen idealist yolculuğumuzda, yanımızda yer alacak tüm idealist kamu ve mahalli yöneticilerimize, tüm dernek ve tüm sosyal STK’larımıza; teşekkür ederiz.

Saygılarımızla

Edremit kent konseyi turizm tanıtma ve geliştirme grubu adına:
Özlem Aytekin, İrfan Kolçak, Seycan Talas, Murat Ceylan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.