ÇILGINLIK BU, 1.250 km. ÖTEYE BİR KÜTÜPHANE

Çılgınlık bu biliyoruz, lakin bu çılgınlığı biz yapmazsak kim yapacak… Bu köylerde yaşayan insanları kim kitapla buluşturacak, oralara bu kütüphaneleri kim kuracak…
Yurtiçi Kargo’nun destekleriyle İzmir’den kitaplarımızı yolladık, Ordu ili, Gülyalı İlçesi, Turnasuyu Köyü’ne… Yaklaşık 4.000 kitap. 7’den 77’ye herkese hitap edecek bu kitaplar… Tarih: 25 Haziran 2013…
Ve biz 2 çılgın (Huriye Saraç ve Mesut Tim) 30 Haziran günü yola çıktık… Gideceğimiz yeri biliyorsunuz… 1.250 km. ötede bir köy… Turnasuyu köyü… Burada 5 Temmuz günü açacağımız 22. ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ’ni hazırlayacağız…
17 saatlik bir yolculuktan sonra Turnasuyu’na vardık. Köyün girişinde bizi azalardan İbrahim bey karşıladı ve adına kütüphaneyi açacağımız Şefika ve Mahmut BİRKİYE’lerin yanına götürdü. Çölde vaha misali bir yerdi BİRKİYE ailesinin evleri… Sağolsunlar bizi 7 gün 7 gece ağırladılar…
1 Temmuz günü varmıştık Turnasuyu’na. Biraz dinlendikten sonra daha önceden geldiğimiz (19 Mayıs’ta) kütüphanemize gittik. Her yer temizlenmiş, raflar yerlerine yerleşmiş. Ve kütüphanenin ortasında en az 4.000 kitap… Koliler içinde tabi… Bizi bekliyor…
Ben hemen çalışma düzenimi ayarlayıp teker teker kolileri açmaya ve kitapları tasnif etmeye başladım. Buraya yazarken ve sizler okurken oldukça kolay gözüküyor tabii ki… İlk gün gece yarısına kadar çalışmama rağmen 10 kadar açılmadık koli kaldı. Onları da 2 Temmuz günü sabah erkenden kalkarak (sabah 06.30 gibi) açtım ve 10.00 civarında beni kahvaltıya çağırdıklarında kolilerin hepsi açılmış ve kitaplar raflarında yerlerini almıştı. Tabii ki düzensiz olarak… Sonra teker teker rafların bölmelerinin düzenlemesi… Kitapların etiketlenmesi, dolapların numara ve isimlerinin verilmesi vs…

Bunların hepsini tek başıma yapmadım tabii ki…
Bir yandan Huriye Saraç öğretmenim, bir yandan Şefika Birkiye hanım, bir yandan Ordu belediye başkanı Seyfi Torun’un hanımı Nermin Torun, bir yandan Serpil hanım…
Düzenleme yapılırken kütüphanenin açılış öncesinin haberini de yapan Ordu Hayat gazetesinin sahibi Ünal Yıldız bey geldi ve hem benimle hem de Huriye Saraç öğretmenimizle bir röportaj yaptı. Bu röportajdan ben birkaç haber çıkartırım dedi… Hakikaten de 5 Temmuz’da açılacak olan kütüphanenin ön haberini ve açılıştan sonra ki pazar günü de Ordu Hayat gazetesinde bizlerin röportajları çıktı. Şimdiye kadar hiçbir yerde böylesine güzel bir haber çalışması yapılmamıştı. Demek ki yapılanların kıymetini bilen insanlar da varmış hala…
Yine açılıştan bir gün önce 2 televizyon kanalı geldi… Huriye Saraç ve Şefika Birkiye ile röportaj yaptılar… 2 emekli öğretmenin kütüphane açma çalışması olarak bunu duyurdular. Örnek olması bakımından iyi bir haber çalışması oldu bu da…
Ve beklenen gün… 5 Temmuz 2013… Açılış günü… Bunu da Ordu Hayat gazetesinin sahibi Ünal Yıldız’ın kaleminden sizlerle paylaşıyorum…

ORDU’NUN İLK KÖY KÜTÜPHANESİ AÇILDI / ORDU HAYAT GAZETESİ – ÜNAL YILDIZ

Atatürk çocukları Şefika ve Mahmut Birkiye Kütüphanesi dün yapılan bir törenle Turnasuyu’nda açıldı.
Türkiye’nin dört bir tarafında 21 tane kütüphane açan emekli öğretmen 84 yaşındaki Huriye Saraç, 22. Kütüphaneyi Ordu’da açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çok sayıda kitap dostunun katıldığı törende açılış kurdelesini Huriye Saraç, Şefika Birkiye ve davetliler kesti. Gülyalı ilçesi Turnasuyu Köyü’nde açılışı gerçekleşen kütüphaneye 17 kitap da il Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen bağışladı.

Ordu’ya 22. kütüphaneyi kazandırdıklarını söyleyen Huriye Saraç yaptığı konuşmada, “Afyon Emirdağı’nın bir köyündenim. 1950 yılında köy öğretmeni olarak mezun oldum. Sonrada 1970’te emekli oldum. Ordu’ya 22. kütüphanemizi açtık. Ege’nin köylerinde okullarının yanında kim bizim köyümüze de kütüphane aç derse orada açtık. İnternet aracılığı bize müracaat ettiler. Biz de sizden, bizden kitapları bağış olarak aldık. Okunmayan kitapları topladık. Burada her türlü kitap var. Herkese hizmet edebilir.

4 binden fazla kitap var. Açtığımız yerlerden memnun kaldık. Açtığımız yerlerde bir yılda en fazla kitap okuyanları ödüllendirdik. Ordu’ya, Ege’den gelip kütüphane açtık. Çocuklardan, okullardan ayrılmayayım istiyorum. Buradan bütün anne babalara sesleniyorum, çocuklarınızı okutun ve sizlerde çocuklarınıza örnek olun” dedi.

MUTLULUĞUMUZ OKUYAN İNSANLAR

Türkiye’nin dört bir yanına vatandaşların bağışta bulunduğu kitaplarla kütüphane açan Afyonlu emekli öğretmen Huriye Saraç, Ordulu olan emekli öğretmen 88 yaşındaki Şefika Birkiye’nin isteği üzerine Gülyalı ilçesine bağlı Turnasuyu Köyü’ne kütüphane açtığını belirtti. İki emekli öğretmen tek isteklerinin insanların kitap okuması olduğunu ifade ederek, “ Gönüllü olarak emekli olamayan öğretmenlerin, mutluluğu okuyan insanlardır” dediler.

EN İYİ DOST KİTAP 

Ordu’ya kütüphane açılması için Huriye Saraç ile görüşerek Turnasuyu Köyü’ne kütüphane kazandırılmasında büyük emeği olan emekli öğretmen Şefika Birkiye, anne ve babaların çocuklarına sağlayabilecekleri en iyi dostun kitap olduğunu belirterek, “Çocuklara bir tane kitap al demiyoruz. Çarşıdan da alabilir. Hem para vermez hem de burada sıcak bir ortam olur diye düşündük. İnşallah yanılmamışızdır.

Anne ve babalar çocuklarına iyi bir arkadaş bulmak istiyorlarsa bu kitaptır. İyi bir gelecek istiyorlarsa kitaptır. Bütün büyük adamlar, Atatürk bile demiş, ‘Ben okumasaydım, bu başardıklarımı başaramazdım.’ Ben de diyorum ki, çocuklarımız neden başaramasın, Atatürk de çok zengin bir ailenin çocuğu değildi. Ama çok okumuş, memleketini seven onlarında iyi bir şey yapmasını isteyen bir kişiydi. Biz de kendimizi onların elçisi zannediyoruz” diye konuştu.

Daha sonra sırası ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan Gülderen, Gülyalı Belediye Başkanı Talip Şen ve son olarak Ordu Belediye Başkan Vekili Cengiz Okur da birer kısa konuşma yaptılar. Bütün konuşmacılar, yapılan işin önemini bildiklerini ve mutlak çok okumak gerektiğini, bu konuda da görev ve sorumluluğun anne ve babalara düştüğünü ifade ettiler.

Evet… Bizim kitap ve kütüphane maceramız burada bitmiyor biliyorsunuz…
Hep diyoruz…
Amacımız; ATATÜRK İLKE VE DEVRİMLERİ DOĞRULTUSUNDA BİLGİLİ, BİLİNÇLİ, SORAN, SORGULAYAN İNSANLAR YETİŞTİRMEK. BUNUN DA YOLU OKUMAKTAN, OKUTMAKTAN GEÇİYOR…
Sizler de bu ülkenin insanlarının ATATÜRK yolunda ilerlemesine katkıda bulunmak istiyorsanız çevrenizdeki köylere KÜTÜPHANE açın… Orada yaşayan insanları KİTAPLARLA buluşturun…
Sevgiyle…

4 thoughts on “ÇILGINLIK BU, 1.250 km. ÖTEYE BİR KÜTÜPHANE

  1. Tüm bu çalışmalarınızdan o kadar çok mutluluk duyuyorum ki, kelimelerle anlatılmaz. Ne kadar zor ve zahmetli bir iş olduğunu, sabır ve özveri gerektirdiğini çalıştığım okullardaki ve sınıflarda oluşturmaya çalıştığım (benimki sizin çalışmalarınızın yanında devede kulak) kitaplıklardan tahmin edebiliyorum.
    Yarattığınız farkındalık dolayısıyla sizleri bir kez daha yürekten alkışlıyorum.

    1. Teşekkürler Tülay Alpseymen… Gücümüz yettiğince, sizler gibi güzel ve duyarlı insanların destekleri sürdükçe biz de Türkiye’nin dört bir yanına ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİ açmaya devam edeceğiz…

    1. Merhabalar… 0533 030 91 00 numaralı telefonum… her yerde açık olarak yazılı… google aramalarından da bu numaraya ulaşabilirsiniz…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.