2019’UN 19 MAYIS’I KİTAPLAR KADAR ÇOKTU KELEBEKLER

FERZAN SARPKAYA

 

2019’un 19 Mayıs’ı, yolumuz Samsun. 19 Mayıs ilçesi Çamlıca köyü. 4000 kitap “Atatürk Çocukları Haldun Dormen Kütüphanesi “ Olur mu? Olur.

 

 Çamlaraltı Koleji 18 yıldır Kentimizde Cumhuriyete Sahip Çıkanları Ödüllendiriyor.

Özel Çamlaraltı Koleji,  geleneksel hale getirdiği geçtiğimiz yıl   “Kentimizde Cumhuriyet’e Sahip Çıkanlar” ödül töreninde tiyatrocu Haldun Dormen, Atatürk Çocukları Kütüphaneleri’nin kurucularından Mesut Tim, milli yüzücü Nesrin Olgun Arslan ve televizyon tarihinin duayenlerinden Sedat Örsel ödüle layık görüldü.

Yolumuzun kesiştiği Haldun Dormen’e oracıkta adına Kütüphane açmak isteğimizi ilettiğimizde gözlerinin içi gülerek kabul etmişti. Yer Çamlaraltı Koleji olunca Çamlaraltı Koleji de bu sürece maddi, manevi hiç tereddütsüz dahil oldu. Öyle ki, kurucuları, genel müdürü, insan kaynakları uzmanı da açılışta oradaydılar.

Evet oldu.

2019’un 19 Mayıs’ında aydınlıkla çoğalmanın 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ışığında tarihe not düştük, aydınlanmanın kitaplarla çoğalacağı inancımızla .

Öyle bir yer ki Samsun 19 Mayıs ilçesi mavi ile yeşilin buluştuğu, kuş cenneti, ekonomisi tarım hayvancılık, balıkçılık; temiz soluk alabileceğiniz, yeşilin her tonu. Bir de kelebekler…

Ömrümde görmediğim kadar çoktu kelebekler.. Uzunca izledim onları. Çiçekten çiçeğe konuşlarını. Araştırmalarıma göre öyle bir günlük ömürlü değillermiş.

 Kelebekler ve güveler kanatları pullu olan tek böcek türüdür. Kelebekler çiçekten çiçeğe konarak çiçek tozlarını taşıyıp tozlaşmayı sağlarlar. Doğada besin zincirinin önemi bir halkası olan kelebekler, diğer böceklere, kuşlara, farelere, kurbağalara, kertenkelelere yem olurlar. Kelebekler de yaşlanırmış. Kıtadan kıtaya göç de ederlermiş. 5-6 hafta yaşasalar da bir yıl içinde 4 nesli oluşurmuş.  İpek elde edilmesinde de büyük öneme sahiptirler.
İpek böceği tırtılları gelişimlerini tamamlayınca, kelebek olmak için koza örmeye başlarlar. Sonunda da kendilerini, bu incecik ipek ipliklerden örülmüş kozalarına hapsedip, uykuya dalarlar. Önce görünürde yalnızca minik bir tırtılla başlayan bu sürecin sonunda tırtıl kaybolurken ortaya ipekten örülmüş bir koza ile bir kelebek çıkmaktadır.

Bu örülmüş kozalardan nasıl bir kelebek hayatı özgürce adımlıyorsa, açtığımız kütüphanelerden de okuyarak hayatı özgürce adımlayan çocuklar, “Atatürk Çocukları” çıkacak inancımızla yollardayız.

 Kelebekler kadar çoktu kitaplar 2019’un 19 Mayıs’ında Çamlıca Köyü “”ATATÜRK ÇOCUKLARI HALDUN DORMEN KÜTÜPHANESİ’inde.

GEREK

tutunmak gerek birbirimize
yaşamak koza örmektir içimize
her şey bağlı direncimize
adım değil koşmak gerek
bu zalimler koşuyorsa zalimliğe
bizlerse insanca yaşamanın sevincine

yağmur toprağı  tüm heybetiyle döverken
ağaç kavukları bizleri saklasın
çınar bizleri sıvazlasın
zeytin yeşilini parmağımıza dolasın
olmasın geri duruş  güneşe

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.