KAZANAN KİM ?

FERZAN SARPKAYA

OHAL’in gölgesinde girdiğimiz 2018 bizleri uğurluyor.
Bu yılda insanlıktan nasibinizi alamadınız diyerek yine sınıfta kaldı, insanlık ve vicdanlarınız.
Dönüp baktığımız da haklı diyorum. Ne umutlarla, barış sözcükleri ile karşılamıştık, oysa yüreklerimiz, dileklerimiz  umut yüklüydü.
Sağlık dilemiştik; demokrasi, barış, adalet dilemiştik.

2018’de de çok üzüldük; dinin siyasete araç yapılmasının nelere yol açacağını kanıtlayan gerici “darbe” girişimi yine ülke gündemindeydi.
Terör çeşitli  ülkelerde ülkemizde olduğu gibi can aldı hepimizi sarstı. Yürekleri taş tutmuşlara bir şey ifade etmedi, savaşın kanı durmadı…
Hukuk dahil tüm kurumlar tutuklu kaldı. Eğitim tarikatlarca yönlendirilirken, basın özgürlüğü tartışmaları; çocuklara cinsel saldırılar, kadınların öldürülmesi yıl boyunca gazetelerin ya başlığında ya iç sayfalarına yazılı kaldı. Çaresiz, yine işsiz, yine cahil bırakıldık, esir alındık, tutuklandık.
Ve en önemlisi yine kandırıldık… O kadar da çok öldük.. Nefes veren ormanı, su veren dereleri kuruttuk. Üzerinde yaşadığımız topraklardaki kurumları, limanları elden çıkardık. Şeker fabrikalarının satışı içimizin acısı oldu. Olumsuz haberler çoğunluktaydı.

Tren, uçak kazaları ölümler..

Kuzey Kore’deki tarihi zirve yılın en önemli olaylarından biriydi.

Türkiye ise 24 Haziran seçimleri sonrası uzun süre Pastor Andrew Brunson ve doların yükselişini konuştu.

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne göre 2018 en fazla gazetecinin öldürüldüğü yıl oldu.

Öldürülen 53 gazeteciden biri de Cemal Kaşıkçı’ydı. Suudi gazeteci, ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürüldü.

Bu yıl bizlere veda edenlerden gazeteci Aydın Boysan, Türk sinemasının efsane isimlerinden Münir Özkul, çevirmen-yazar Yılmaz Onay, Türk halk müziği sanatçısı Nuray Hafiftaş, oyuncu Turan Özdemir, TRT spikeri Tuna Huş, İngiliz bilim insanı, evrenbilimci ve fizik profesörü Stephen Hawking, Şair Ülkü Tamer, Prof.Dr. Sevda Aydan, şair Cemal Safi, Prof. Dr. Tevfik Güngör Uras, yönetmen, yapımcı Aram Gülyüz, Oyuncu, yönetmen, senarist  seslendirme sanatçısı Ferdi Merter, fotoğraf sanatçısı Ara Güler, ışıklarla…                  

Her şeye rağmen  yaşama katılmak adına yüreğimizle gönüllü olduk sanatla edebiyatla şiirle kitapla direngen tavrımızı umutla sürdürdük. Sürdürmeye de devam ediyoruz.

Bu direngenliğimizi, Menemen’de Kubilay Kültür Merkezi’nde 5.500 kitaplı, Tekirdağ Ergene İğneler Köyü’nde 6.000 kitaplı, Aliağa, Aşağışakran köyünde Türk Metal Sendikası İzmir Şubesi ile birlikte 4.500 kitaplı Antalya Finike ilçesi Gökbük Köyü’nde 4.000 kitaplı Atatürk Çocukları Kütüphaneleri açarak örneklendirdik.

Benimde üye olduğum “Köy Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür – Sanat ve Eğitim Derneği’’ adıyla dernekleşti. Artık Atatürk Çocukları Kütüphaneleri kurumsal bir kimlikle açılacak olması uzaklara ulaşmamızı yakınlaştıracak.

Bilim insanları yaklaşık 6 aydır saatte 19 bin km hızla ilerleyen NASA robotu InSight’ın, Mars’ın yüzeyine sorunsuz bir şekilde iniş yaptığını açıklarken, bırakın bilim adına bir şeyler üretmeyi Türkiye adil  bir seçimi yine gerçekleştiremedi,  YSK yine oy sahteciliği ile seçimi AKP’ye kazandırdı. Korku dağları aştı. Başkanlık sistemine geçildi.

 

Ancak umutsuzluğu, karamsarlığı soyunarak karşılamalıyız, 2019’u.Yayılmacıya boyun eğmeyen, bağımsızlık savaşı veren halkız!  İnancı, kökeni ne olursa olsun insan olarak,  çiçek umuttur, renktir, yaşamdır çiçek uzayda bile açmayı başarabiliyorsa barış çiçekleri neden içimizde renk renk açmasın diyerek.

Sıkıntılarla örülü günleri geride bırakarak gelen gideni aratmasın dileklerimizle..
Savaşların son bulduğu, acıların dindiği, hırslardan , kişinin kişiye üstünlüğünün korkusundan uzak..

DÜNYADA BU YIL DA SAVAŞLARIN SAYISI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI

PEKİ KAZANAN KİM ?

SİLAH TÜCCARLARI…

Onlar ölümle silahla para kazanırken, bizler kitapla bilgi kazanmaya devam edeceğiz yılmadan yorulmadan. Cumhuriyet aydınlığının ışığında.

2019  demokrasi, hukuk, barış, özgürlük, sağlık dolu günlerle, BARIŞ ÇİÇEKLERİ’ nin tohumlarını dünyaya serperek, sevgiyi, barışı,adaleti vicdanı, ANAYASA yaparak kardeşliğin doğduğu,sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, kinsiz,öfkesiz acıların sarıldığı ellerin birleştiği umutla,  sevgi dolu,  kitap dolusu kütüphanelerle… gel..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.