Breaking News

SON NEFESİME KADAR KÜTÜPHANE KURMAYA DEVAM

Karşımda 1.400 kişi varken sohbet etmek, içini dökmek çok güzel bir şey…
Bırakın 1.400 kişiyi, 100 kişiyi etiketlediğiniz zaman 1.400.000 kişiye ulaşıyorsunuz biranda.
Böyle bir platformu insan içini dökmez mi…
Ben de başlayayım o zaman…
Seçim bitti, öncesi, sonrası demeyin artık, bu sefer ben gücenirim bakın…

Öncelikle doğrudan bana yöneltilen sorulara yanıtlar vermeye çalışayım…
Soruları kimin sorduğunu söylemeyeyim, zaten bu tür soruları sürekli olarak 3-5 kişi sorup duruyor.
O yüzden genelleme sorular ve yanıtlar olacak karşınızda. Okuyunca, sizin de merak ettiğiniz konular olduğunun farkına varacaksınız zaten…

1.Mesut bey, emekli misiniz?

HAYIR…

2. Bu kadar masrafın altından nasıl kalkıyorsunuz?

SİZLER VARSINIZ YA.

3.Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorsunuz, bir işe girseydiniz emekli olurdunuz öyle değil mi?

KESİNLİKLE… KÜTÜPHANE AÇMAK MESLEK OLMADIĞI İÇİN, YEREL VE GENEL YÖNETİMLER DESTEKLEMEDİĞİ İÇİN HALA EMEKLİ OLAMADIM.

4.Nereden aklınıza geldi köylere kütüphane açmak?

Küçüklükte yaşadığım bir olaydan dolayı. İlkokul 2. sınıfta – yıl 1968 – alamadığımız bir okul ansiklopedisi beni bu düşünceye yönlendirdi. Şehir merkezinde ben bir ansiklopediye bile ulaşamazken, köylerde, Anadolu’da insanlar ne yapıyordur? İleriki yıllarda genel ve yerel yönetimlerin bu konularda oldukça eksik kaldığını görünce iş başa düştü dedik ve bu işe koyulduk.

5. Zaman zaman söylüyorsunuz, FEDA diye? Biraz açar mısınız?

İnsan bir işe gönlünü koyduğu zaman dünyasal olarak, kendi için hiçbir şey düşünmemeli. Yoksa kırılır, her şeyi yarı yolda bırakıp gider. Ben bu yüzden Yunus gibi, Mevlana gibi tam bir teslimiyetle KÖYLERE KÜTÜPHANE KURMA ÇALIŞMALARINA BAŞLADIM, YÜRÜTÜYORUZ. Yani ben yokum, sadece KİTAPLAR ve KÜTÜPHANELER var.

6. Kütüphanelerinizi köylerde açıyorsunuz ve hepsinin adı ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ? Buna tepki gösteren olmuyor mu?

Neden böyle olumsuz düşünelim ki… GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK bu ülkeyi yoktan var etti. Biran için O’nun olmadığını düşünün… TÜRKİYE olacak mıydı, TÜRK BAYRAĞI olacak mıydı? Kesinlikle HAYIR. Öyleyse, bu ülkede yaşatılması gereken bir tek isim var. O da MUSTAFA KEMAL ATATÜRK… Hepimiz O’nun çocuğu sayılırız, yani ATATÜRK ÇOCUKLARIYIZ. Biraz bencillik ediyoruz aslında. kütüphaneleri kendi adımıza açıyoruz. Bu yüzden kütüphanelerin adını ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ. Başka bir isim altında KÖY KÜTÜPHANESİ açmayı kesinlikle düşünmüyoruz.

7. Dediğinize göre her bir kütüphane ortalama 4.000 civarında kitaptan oluşuyor. Ve her yaşa uygun. Bu kadar kitabı bu kadar kısa sürede nasıl topluyorsunuz?

Yaklaşık 15 senedir köylere KÜTÜPHANE kurma çalışmalarıyla uğraşıyorum. Artık adımız KİTAP BABA’ya çıkmış. Türkiye’nin dört bir yanından kitap yağıyor diyebilirim. Bu bir güven meselesi. Yaptığımız çalışmaları şeffaf bir durumda herkesle paylaşırsanız, onları açılışlarınıza götürür, bu güzellikleri yaşatırsanız… Neden o insanlar size güvenmesin, neden sizinle birlikte olmasın ki?

8. Yaşınız şaka maka 60’a merdiven dayamış. Ve hala tek tabanca kitapları topluyor, tasnif ediyor, kütüphaneyi neredeyse tek başınıza hazırlıyorsunuz. Yorulmuyor musunuz?

YORULMAK… O da ne demek? Benim sözcük heybemde öyle bir sözcük yok. Yapılması gereken bir görev var ve o görev bitene kadar devam…

9. Köylere kütüphane kurmaya başladığınızdan beri bir hedefiniz var sanırım? 40.000 köye ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ kuracağım diye yola çıktınız, şimdi 7.500 köy diyorsunuz.

Cumhuriyetin ilk yıllarında 40.000 köyümüz vardı. Daha sonraki yıllarda bu sayı 32.000’lere düştü. Son çıkan büyükşehir yasasından sonra ise 16.000 civarında köy kaldı. Aslında büyükşehir yasası gereği mahalle olan yerler yine köy. Sadece bir isim değişikliği yapıldı. Gidin bakın oralara, oradalarda yaşayan insanlar mahallenin ne olduğunu bile bilmezler. Köy yaşantısını devam ettiriyorlar.

10. 32 kütüphane, her biri ortalama 4.000 kitap… Çarpıyorum 128.000 kitap. Dile kolay. Her biri ortalama 5 lira fiyat deseniz 640.000 lira. Eski parayla 640 milyar liralık bir hayır. Rafları ile birlikte 700 milyar lira diyelim. 12 senedir ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ kurduğunuza göre senede yaklaşık 60 milyar, ayda 5 milyar liralık bir hayır işi… Rakamlara vurunca insan oldukça şaşırıyor…
Hiçbir geliriniz yok ve insanların size olan güveniyle böyle bir değer yaratıyorsunuz. Söyleyecek söz yok inanın…

Teşekkür ederim. Dediğiniz gibi insanların inancı, güveni çok önemli. Şükür diyelim, ismimiz bunca senedir kirlenmedi.
Yıllar içinde beni engellemek isteyen çok kişi çıktı. Şikayet eden mi ararsınız, parayla kütüphane kurduğumu söyleyen mi, onbinlerce kitabıma el koyan mı?
Hiçbir benim yaptığım çalışmalarımı engelleyemedi, engelleyemez.
Onların bir atımlık barutu var…
Benim ki ise sonsuz…
İNANÇ, GÜVEN, SEVGİ, SAYGI, PAYLAŞIM…

11. Kütüphaneleri açtınız. Sonrasında bir şeyler yapmayı düşünüyor musunuz?

Tabii ki. Kütüphaneler köye açılan bir kapı. O kapıdan güzellikler girmek istiyoruz.
Eğitim, sanat, kültür faaliyetleri ile. Bu çalışmalara başladık bile.
Birkaç haftadır gittiğimiz köylerde çocuklarla eğitim, kültür, sanat faaliyetleri yapıyoruz.
Bunları yaz sonunda belki kitaplaştıracağız ve sonunda bir proje hazırlığımız var.
Bu köylerden birini merkez yaparak ÇOCUK EĞİTİM ve SANAT KÖYÜ kurma düşüncemiz var.
Bunları açık açık yazıyorum, bazıları diyor ki “Bu projeyi çalarlar, neden paylaşıyorsun?”
Keşke, yeter ki yapsınlar, isterlerse fikir olarak çalsınlar. Önemli değil.
Önemli olan o köylerdeki insanların şehirlerdeki eğitim, kültür, sanat olaylarına hepsine kavuşması, bu olanaklardan faydalanması. Ben yapmışım, o yapmış bir önemi yok.

12. Bu ÇOCUK EĞİTİM KÖYÜ, SANAT KÖYÜ, TİYATRO KÖYÜ, FELSEFE KÖYÜ gibi çalışmalar İzmir’de mi olacak yoksa başka yerlerde de düşünüyor musunuz?

ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANELERİ’ni Türkiye’nin dört bir yanında açıyoruz. Tabii ki devamında bu çalışmalar da Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak. Edremit, Ergene, Finike ilçelerinin köylerinde açtığımız, açacağımız kütüphanelerde bu çalışmalar yapılacak. Bu çalışmaları yaparken o yörenin belediyesi ve gerekirse üniversitesini de projenin içine alacağız. Yani BEN demiyoruz, BİZ olacağız her zaman ki gibi…

Bir düzine soruya rahat ve net bir şekilde yanıtlar verdiniz.
Teşekkür ederiz. Söylemek istediğiniz başka bir şey varsa ekleyebilirsiniz…

KİTAP OKUMASAYDIM BU YAPTIKLARIMIN HİÇBİRİNİ YAPAMAZDIM demiş GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.

HEDEFİMİZ: Türkiye’nin bütün köylerine ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ adı altında KÖY KÜTÜPHANESİ kurmak…

AMACIMIZ: ATATÜRK ilke ve devrimleri doğrultusunda BİLGİLİ, BİLİNÇLİ, SORAN, SORGULAN İNSANLAR YETİŞTİRMEK.
Bu amaç için SON NEFESİME KADAR KÜTÜPHANE KURMAYA DEVAM…

Paylaşacak SEVGİNİZ, BİLGİNİZ, çokça da KİTABINIZ olsun…

SEVGİMLE…

MESUT TİM – KİTAP BABA – 0533 030 91 00 – mesuttim@gmail.com

2 thoughts on “SON NEFESİME KADAR KÜTÜPHANE KURMAYA DEVAM

  1. İçindeki ikinci kitap babanın soruları ve kopyasının verdiği yanıtlar aynı, seni anlayanlar da, anlamayanların da alacakları o kadar çok ders var ki!! Yaşam kurallarını alt üst eden ideal, yurtsever, Çalışkan, üretken, yolun açık olsun..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.