SEVDAKÂR ÇELİK / Karikatürist – Yazar
9 Eylül Menemen Kültür Sanat Ve Kurtuluş Günü Şenlikleri 7-8-9 Eylül günleri Menemen’de kutlandı. Etkinlik programı elimize geçtiğinde bizi en çok heyecanlandıran şey, Karikatürist Mustafa Yıldız arkadaşımızın ilçemizde açacağı karikatür sergisi haberi oldu. Bu bilgiyi sevgili Adnan Yalınız, Türkiz Tosun, Baki Kurt, Salih Ercan, Ali Koç dostlarımızla paylaşıp, Büyük Park’ta düzenlenen sergiye birlikte iştirak ettik.
Yaşadığımız ilçede karikatürü sevdirmek ve yaygınlaştırmak için büyük çaba harcayan Mustafa YILDIZ arkadaşımızın sergisi, başarılı çalışmalar içermekteydi ve aynı alanda başka sergiler de yer almaktaydı:
• Hamidiye Türkan KURT- Yağlıboya Resim
• Soner AYAN- Fotoğraf
• Nimet TOPKAÇ- Suluboya Resim
KÖYÜNÜ TUVALE AKTARAN RESSAM; HAMİDİYE TÜRKAN KURT
Köy – kırsal kesim yaşamının sıcak atmosferini başarılı bir biçimde tuvale yansıtan Hamidiye Hanım, Eski Foça’da yaşadığını belirtince, ortak tanıdıklarımız olduğu da ortaya çıktı. Kendilerinden sevgi ile söz ettiklerimiz arasında değerli Yurdanur Eren Mızrak Hanım ve değerli Yılmaz Mızrak Ağabey de vardı. Söyleşimizin ilerleyen bir aşamasında Hamidiye Hanım çok iyi bir şey yaptı ve bizi ömrümüzce unutamayacağımız bir harika insanla tanıştırdı.
KÖY ENSTİTÜLÜ HURİYE SARAÇ
İçten ve sıcak karşılamasının ardından biz konuklarına takdim ettiği kartvizitine _özellikle_ “Köy Enstitülü” yazdıran bu harika insan, değerli Öğretmen – Yazar Huriye SARAÇ Hanımefendi idi.
Daha ilk karşılaşmamızda sıcaklığını hissettiren bir güzel insan… Ben ve Adnan Bey’in Öğretmen Okulu çıkışlı olduğumuzu öğrenince yüzü aydınlandı ve sıcak tebessümüyle; “Köy Enstitüleri ve Öğretmen Okulları’nda gelenekti. Bir önceki sınıflar, bir sonraki sınıfların abisi ya da ablasıdır. Yani demek ki ben sizin ablanızım.” diyerek, bu sihirli sözle bizi rahatlatmaya çalıştı.
Köy Enstitülü olmanın tüm güzel özelliklerini üzerinde toplayan; aydın, sevecen, idealist, vakarlı ve asil bir şahsiyet…
Yaşam enerjisiyle dolu, pırıl pırıl bir zekâ…
Konuşmamızın ilerleyen bölümlerinde, ÖĞRETMEN BENİSA adlı 4 ciltlik ve yaklaşık 2000 sayfayı bulan kitaplarıyla da tanıştık. Evet, tanıştık diyorum. Kendi yaşam hikayesini belgesel bir roman tadında kitaba dönüştüren bu değerli öğretmenimizin kitap yazma uğraşısı, başlı başına tez konusu olabilir niteliktedir çünkü.
Kendi ifadesiyle, “üvey anne” baskısıyla hayatının allak bullak olması yetmiyormuş gibi, Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra babası; “Yazı, kitap yazmayacaksın.!.” baskısını öylesine şiddetli uygulamış ki, Huriye öğretmenimiz o korkuyla ve babası öldükten yıllar sonra; yaklaşık 70. yaşında kitap yazmaya cesaret edebilmiş… Yani bundan yaklaşık 18 yıl önce… İşte bu nedenle, o, 2000 sayfalık kitap; yazı yazmaya üşenenler için ve hayattan tat alamayanlar için iyi bir örnek olsun isterim. Özendirici ve yüreklendirdi bir örnek…
Huriye SARAÇ Öğretmenimizin hayranlık uyandıran yaşamı, “Kırkından sonra saz çalınmaz.!.” diyenleri utandırırsın isterim. Sadece benim kendisinden dinleyerek aktardığım bu kısa bilgi(ler) bile, birçok insana umut versin isterim… çünkü Huriye öğretmenimiz, kısa sürelik konuşmamızda bile içimizi aydınlattı ve umutla doldurdu kalbimizi…
ÇOBAN RESSAM; HALİL İBRAHİM AÇIK
Eskilerin “Alaylı” dediği, örgün eğitimden geçmeyen / kendi heves ve becerisiyle kendini yetiştiren ve bulunduğumuz çevrede “Çoban Ressam” diye bilinen değerli Halil İbrahim AÇIK, ekmek parasını kazandığı küçük el tezgâhını sırtlanarak, sergi alanına geldi. Mustafa Yıldız arkadaşımızla tanıştırdık. Güleryüzle karşılandı. Bu durumdan büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğu her halinden belliydi. Sohbet edildi ve Resim konuşuldu. NÂZIM’ı Bursa Cezaevinde tanıyarak resim öğrenen İbrahim BALABAN örneği dile getirildi.
Sonuç olarak, bir sergi deneyimi yaşayan Halil İbrahim AÇIK arkadaşımız da etkinliğe ayrı bir renk katmış oldu
BİR BİLGE İNSAN; MESUT TİM
Ve bu etkinlik sırasında, “İyi ki tanıdım…” dediğim bir güzel insan da İzmir’in popüler yüzü, tanıyanı seveni olan, girişimci, şair ruhlu bir bilge insan… Gazeteci-Yazar: MESUT TİM. Geçtiğimiz yıl “Bir TİM’den Bir METİN’den” ortak yapım kitabına imza atan Mesut Tim,
yakın zamanda okuyucusuyla buluşacak olan FARKLI BİR TİM isimli kitabından söz etti.
Esasen Mesut Bey, kendisini aydınlanmaya ve kitap yoluyla insana dokunmaya, kitabı ülkenin en ücra noktalarına ulaştırmaya adayan, sorumluluk duygusu gelişmiş bir birey… paylaşımcı… kendini, yaşadığı kent sanatçılarına karşı da sorumlu hisseden bir güzel insan…
Sergi ortamında konuklara takdim edilen BIYIK LİFE de, tamamen onun el ve emek ürünü bir dergi…
Tabii bununla sınırlı değil değerli Mesut Tim’in projeleri… Açılımı, İZMİR MÜZİK EDEBİYAT SANAT KOOPERATİFİ olan İMESKO adlı girişiminden, sanatta bir devrim olarak söz ettiğine göre; sayın TİM’in yüreği -şimdilerde- bu noktada çarpıyor demektir. 7 kurucu ortakla yola çıktığını biliyor ve kendilerine, yürüdükleri bu yolda sonsuz başarı diliyorum .
Evet.!. Kendisini tanımaktan büyük mutluluk duyduğum güzel insanlar hanesine, Mesut TİM ismi de kaydedilmiştir. Başarı ve yol açıklığı içten dileğimdir.