İNTERNET HABERCİLİĞİ VE KÜTÜPHANELER !!!

MESUT TİM

Ünlülerin doğum tarihi… Koy baş resme en ünlüsünü, sonra tıkla babam tıkla… En sonlarda da merak ettiğin ünlünün doğum tarihi… Bravo 30 tıkta öğrendiniz…
Ünlülerin asıl isimlerini ne olduğunu biliyor musunuz? Bi bakın bakalım… 1 tık, 2 tık, 3 tık, 10 tık… Kolay gelsin… Kuyunun dibi göründü değil mi?
Küçükken neye benziyordu dersiniz? Merak mı ediyorsunuz, hemen tıklayamaya başlayın… Hülya Avşar ve küçüklüğü, Tarkan ve küçüklüğü, Keremcem ve küçüklüğü, Sibel Can ve küçüklüğü, Selin Demiratar ve küçüklüğü, Serenay Sarıkaya ve küçüklüğü vs… 40 – 50 tıkla epey ünlü! ismin küçüklüğünde neye benzediğini öğrenirsiniz…
O gece kimler vardı, biliyor musunuz? Tabii ki bilemezsiniz… O yüzden bi tıklayın bakalım, kimleri göreceksiniz… 1, 3, 5, 15, 20… Aaaa, o da varmış, ne kadar güzel… Başka kimler geldi acaba? Devam, devam…
Dünyanın en büyük çukurları nerede? Rusya, Amerika, Kolombiya, Avustralya, Japonya, Çin… Devam, devam… Fransa, İngiltere, Türkiye, Suudi Arabistan, Senegal, Kenya, Mısır… Tıkla, tıkla… Nasılsa bedava… Zaman senin, merak senin… Bu bilgileri başka yerde bulamazsınız… tık, tık, tık, tık…
Yukarıda örneklerini verdiğim konular internet sitelerinin her gün yayınladığı belli başlı konular. Bunların tek bir amacı var, ne kadar çok tıklarsanız sitenin tık sayısı, reytingi artacak… O yüzden haber sitelerinin çoğu bu tür alevera, dalevera haberleri allayıp, pullayıp sunarlar… Maksat muhabbet olsun…
Bir de cümle cümle verilen haberler var ki onlar da ayrı bir alem… Merak ettiğiniz bir oyuncunun o akşam için ne giydiğini görmek istersiniz… Ama bir türlü o akşama gelmez… Ha babam tıklarsınız…
Bunlar maalesef hem internet haberciliğinin düzeyini sarsmakta hem de tam anlamıyla internet gazeteciliği kabul edilmeden işin rezilliği çıkarılmakta…
Benden size bir öneri… Bu tarz konuları merak edip tık, tık, tıklayacağınıza güzel bir kitap okumanız…
Hem farklı dünyaları hem de farklı insanları tanıma olanağı bulacaksınız. Konuşmanız, sözcük telafuzunuz gelişecek.
Şimdi diyeceksiniz bunlarla kitap okumayı karşılaştırmak da nesi oluyor… Eeee pazartesiden itibaren Dünya Kütüphane Haftası… 1 hafta boyunca kutlamalar yapılacak yine… Yürüyüşler, toplu kitap okumalar, söyleşiler vesaire…
Programı baştan aşağıya okudum. Köy kütüphanelerinden hiç bahsedilmemiş… Ya köy kütüphaneleri ve köyde yaşayan insanlarımız yok sayılıyor (Yıllardır programlarda yer almıyor) ya da unutulmuştur… Ama ikinci seçeneğe hiç şans tanımıyorum ben. Kesinlikle ve kesinlikle bilerek köy kütüphanelerine yer verilmiyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü Milletin Efendisidir’ sözü burada da unutturulmak isteniyor.
Sözü şuraya getirmek istiyorum… Değiştirmek için eylem yapmalıyız. Kitap okumalı, bilgili, bilinçli, soran, sorgulayan insanlar olmalıyız… Kitap okumanın ne kadar çok şeyi değiştirdiğini biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bir söz hatırlatayım hemen…
“Kitap okumasaydım bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.” MUSTAFA KEMAL ATATÜRK…
Sanırım bu söz yeterli olur sizin için…
O yüzden önümüzdeki hafta kutlamalar çok ama çok önemli… Bir kısım insanımız unutulsa bile kitabı hatırlattığı için…
Paylaşacak sevginiz, bilginiz, çokça da kitabınız olsun…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.