15. ATATÜRK ÇOCUKLARI KÜTÜPHANESİ TİRE, KIRTEPE’YE

Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda bir gençlik yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 40 bin köye Atatürk Çocukları Kütüphanesi kurmayı hedefleyen, Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği, 15. kütüphaneyi Tire’nin Kırtepe Köyü’nde açtı.

Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Tim, Kırtepe Köyü’ndeki kütüphane açılışında yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilk yıllarında halkın eğitimi ve kitap okuması için çalışmalar yapıldığını hatırlatarak şunları belirtti: “Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan eğitim ve okuma çalışmaları doğru dürüst ulaşım ve iletişimin olmadığı durumda yapılmıştır. O günlerin olanaksızlıklarıyla 40 bin köye okuma odaları kuruldu”

Dernek Başkanı Mesut Tim, “İstiyoruz ki öncelikle köyün çocukları ve anne, babalar da bu kütüphaneden faydalansın. Burada her yaştan ve herkese hitap edecek düzeyde yaklaşık 3 bin kitap bulunmakta. Bu kitapların bir araya getirilmesi için harcanan zamanın ve emeğin boşa gitmeyeceğini biliyoruz” dedi.

Kırtepe Köyü Muhtarı Mehmet Elibol ise köylerinde açılan 15. Atatürk Çocukları Kütüphanesini kendilerine kazandıran dernek üyelerine teşekkür ederek, “Bugünden itibaren bu kütüphaneden yararlanacak çocuklarımız yarının doktorları, avukatları belki de öğretmenleri olacaklar. Bunda hepimizin katkısı var. Daha nice kütüphanelere” dedi.

Kütüphane açılışına katılan, Karşıyaka Kız Öğretmen Okulu 1944 yılı mezunu ve 7 yaşında iken Mustafa Kemal Atatürk’ü görme şansına sahip olan Nevin Dağlı, Atatürk’ü gördüğü günü şöyle anlattı, “Manisa’nın Salihli ilçesinde ikamet ediyorduk. Babam tren garında şefti ve evimiz istasyondaydı. Bir sabah dışarı çıktığımda büyük bir kalabalık gördüm istasyonda. Dediler ki Atatürk trenle az sonra buraya gelecek. Atatürk az sonra gelen trenden indi ve karşımda duruyordu. Kumral dalgalı saçları, şairlerin at yelesine benzettiği gür kaşları ve uzun kirpikleri vardı. Bakışları bugün gibi gözümün önünde. Onu dakikalarca seyrettim. Daha sonra heyetle birlikte askerlik şubesine giden Atatürk’ün ardından bende yürüdüm. O günden bu güne Atatürk’ün arkasından yürüyorum ve yürüyeceğim. Ona layık öğrenci ve öğretmen olmaya çalıştım. Şimdi öğretmenliğime devam ediyor ve ona ulaşmak için bütün vücudum kan içinde kalsa bile onun adını kayalara gökyüzüne yazarım”

Kırtepe Köyü’ndeki açılış programına Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği’nin Yönetim Kurulu Üyeleri ve Kırtepeliler’in yanı sıra, pek çok şair ve yazar da katıldı. Şair ve yazarlar arasında, Köy Enstitülerinin son mezunlarından Huriye Saraç, çocuk kitapları yazarı Zübeyde Seven Turan, Şair Hüseyin Peker, Şair Mehmet Rayman, Şair Ömer Akşahan gibi isimler vardı.

Açılış programına Tireli Emekli Öğretmen ve Turizm Rehberi İbrahim Güleç bir Tire Türküsü ile renk kattı. Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür, Sanat ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla oluşturulan 15. Atatürk Çocukları Kütüphanesi kurdele kesiminin ardından Kırtepeliler’in hizmetine açıldı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.