TEZHİP SANATI

FİGEN KAJAN

Tezhip Arapça kökenli bir kelime olup altınlama,altınla süsleme anlamındadır. Tarihimizdeki en önemli el sanatlarımızdan biridir. 8. YY.da Uygurlar Dönemi’nde oluşmaya başlayıp, 11. YY.da Selçuklu İmparatorluğu’nda geliştirilip, Osmanlı İmparatorluğu’nda özellikle Kanuni Dönemi’nde zirve yapmıştır. Tarihsel dönemlerde Kur’an-ı Kerim’lerin, ayetlerin,fermanların, tuğraların, el yazması kitapların, minyatürlerin süslenmesinde kullanılmıştır. Cumhuriyet Dönemi’yle beraber Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle Güzel Sanatlar Fakülteleri kurularak, Geleneksel El Sanatlarımız yeni kuşaklar tarafından öğrenilip, devam ettirilmesi öngörülmüştür.
Tezhip Sanatı’da diğer geleneksel el sanatlarımız gibi yaşanılıp, yaşatılması gereken değerlerimizden biridir. Ülkemizde bu sanatı layıkıyla yapan, yapmaya çalışan bir çok sanatçılarımız vardır.
Kendisini daha yolun başında gören Figen Kajan 2008 senesinde tezhip eğitimini Hümeyra Yücel’den almaya başlayarak bu sanattaki yolculuğuna başlamıştır. Ankara’da kurumlarla,büyükelçiliklerle, sanat galeriyle çalışarak Tezhip Sanatı’nın ulaşılabilirliği üzerine katkıda bulunmuştur.
Halen Kemeraltı Başdurak Camii Turistik El Sanatları Çarşısın’da RUMİ TEZHİP adındaki atölye -dükkanında sanatını halkla buluşturup, yabancı turistlere kültürümüzün, sanatımızın tanıtılması konusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.