Bazı insanlar vardır, doğduğunda ne olacağını kendi belirler… Hayat şartları, aile baskısı vs. gibi şeyler onu yolundan alıkoyamaz… İşte kendi kaleminden okuyacağınız eski hakem, şimdilerde Türkiye’de ve Avrupa’da atletizmde pek çok başarılara imza atan Tuğba Güneş bu kişi… Başarı adeta onun göbek adı olmuş, katıldığı her yarışmada derecelerle ödüller kazanmış eski bir hakem… Tüm kadınların örnek alması gereken biri… Ve İzmir Masterler Atletizm Kulübü üyesi olması da onu bize daha çok yakın kılıyor…
İşte kendi duygu ve düşünceleriyle TUĞBA GÜNEŞ…
Adanaliyim..Çocukluk döneminden bu yana K.maras’ta ikamet ediyorum.2002 Kafkas Üniversitesi Sarikamis Beden Egitimi Ogretmenligi mezunuyum.Sütcü Imam Üniversitesi Tarih Anabilim Dalinda Yüksek lisansımı tamanladim. Ve şu sıralarda da İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4.sinif ogrencisiyim. 2002’de Üniversite mezun olduğumda Kolejde Beden eğitimi öğretmeni olarak çalışmaya basladim. Cocukluk ve genclik yıllarım aktif,sosyal ve sporcu öğrenci olarak gecti. Bircok bransla ilgilendim. 5 yıl basketbol oynadim lise yıllarında ve sehir kulubunde. Teakwando, halkoyunlari, kros liglerinde yarıştım.
Ve derken 16 yaşımda lise son sinif ogrencisiyken sevdigim eski hakemlerden olan hocam”gel seni futbol hakemi yapalim,iyi de Koşuyosun”dedi. Yil 1996’dı. Hic aklimda yokken fakat iyi bir futbol izleyicisiydim. 1996 Namzet yılımdı. 1998de Üniversite için Kars’a gittim ve hakemlik Yaşantım eksi 30’larda devam etti. O yillar zorlu yıllardı. Kadin hakem sayisi azdı. Futbol ve kültür kadin hakeme uygun degildi. Bircok baskıya rağmen bikmadan, birakmadan,inanarak kendime guvenerek B klasman hakemligine yukseldim. Ardindan A klasman hakemliginde 2 yil kaldim. Derken 13 yil klasman hakemligi yaptim. Ta ki, 2015 yılının Nisan ayinda ciktigim 3.lig macinin son macim oldugunu o macta farkettim.. Talimatlar geregi Yas kistasindan bir alt lige dusurulecektim. Ben de hakemligi kendi istegimle biraktim. Ve 18 yillik futbol hakemligi seruvenim tamamlanmis oldu. 8 yilin yardimci hakemlik, 6 yil bölgesel hakem olarak tamamladim. Yuzlerce mac, Milli maclar, Avrupa Şampiyonası, lig maclari.. Tabiri caizse hakemlikle birlikte büyüdüm. 2015 nisan ayinda biraktigim hakemligi, koşmayi sevdiğim için Izmir Masterlar Atletizm kulubunun uyesi ve lisansli sporcusu oldum. Ilk yarisimi hemen kostum. Denizli’de Türkiye Pist Şampiyonasında 10 bin metrede Türkiye 2.oldum. Ardindan Türkiye’nin cesitli illerinde duzenlenen yari maratonlar ve 10 K yarislarinda 1.cilikler 2.cilikler 3.culukler yurticinde bircok kürsü yapmam beni yurtdışında Türkiye Cumhuriyetini yurtdisinda temsil etmeye sevk etti. Ve ilk yurtdisi yarışımı 2017 Danimarka duzenlenen Avrupa Masterlar Pist Şampiyonasında 10 bin metrede Avrupa 12.si oldum.. Bu cok iyi bir siralamaydi cunku Avrupa Yarislari bihayli zordu.. Cok gucluyduler.. Daha cok calismam gerektigini farkettim. Eylul 2017 ‘de Bulgaristanda Balkan Masterlar Pist Şampiyonasında 5 bin metrede Balkan Sampiyonu oldum. Donuste yurticinde cesitli illerde yaris kosmaya devam ediyordum.. Hemen hemen tum yarislarda derece yapiyordum. 2018 Mart’da Sırbistan’da Balkan Masterlar Salon Şampiyonasında 3 bin metrede Balkan Sampiyonu oldum ve Türkiye rekorununda yeni sahibi oldum. Ve yine 4×200 mt de Balkan 2.ci olduk.
Dünyada koşulan bircok koşunun temasi var. Turkiyede hemen hemen her koşu bir farkındalık olusturuyor. Cocuklar adina ve eğitim adına koşmayi herzaman tercih ediyorum. Bu temalar adina kostugum her yaris beni ayri sorumluluklara itiyor.
Yüce Atatürk’ün dedigi gibi; “Spordan yoksun olan bir gençlik nasil ki vatan müdafaasi sirasinda etkili olamiyorsa, insan denen varlığın kafa yapisi da ne derece tekamul ederse etsin, bedeni inkisafi noksan ve yetersiz olursa o kafayi ileriye götüremez tasiyamaz “demistir.
Tum öğrencilerime, danisanlarima yaşamin temelinin hareket etmek, spor yapmak oldugunu uzun yillar anlatmaya ve uygulatmaya çalışıyorum. Bunun icinde herturlu STK larin yaninda seminerler, konferanslar veriyorum. Saglikli birey olmadan saglikli bir toplumu olusturamayiz.
Hedefim; Newyork Marathonunu kosmak. Ve Avrupa Şampiyonasında ve Dünya Şampiyonasında iyi bir siralamada yer almak.
Bu yil ve gecen yillarda Dünya Kadinlar Gununde “Yilin basarili” kadinlari arasinda secildim. Kamu spotunda yeraldim.. Kadin olmak; Dunya’da zor. Bilhassa bizim gibi orta kusak ulkelerinde kadin olmak daha da zorlu. Toplum ve gelenesekler baskılar kadinin yok sayilmasina, hertürlü siddete ve bunalima sürüklüyor. Spor yapmak-hareket etmek-okumak bir kadinin kendisini iyi bir sekilde ifade sekli olacaktir.
Kiz cocuklarinin iyi guclu ve farkinda yetismesi gerekiyor. Saglikli bireyleri ve toplumlari kadinlar olusturuyor. Bu nedenle kadinin kendisini ifade etmesi gerekiyor. Kadinin bilincli ve farkinda olmasi gerekiyor…